Com utilitzar la Trailwalker, l’Oncotrail i altres esdeveniments esportius per cohesionar equips i augmentar el compromís

La Trailwalker és provablement la més popular, però altres marxes i curses per equips, com l’Oncotrail, la Garmin Team Trail o la Triatló de Barcelona per equips estan agafant molta empenta en el nostre país.

Es tracta de curses o marxes a peu de llarga distància, realitzades a Catalunya, en que es realitzen en equip. Algunes d’elles hi corren integrants de l’equip en simultani  i algunes tenen un marcat component solidari.

La màgia d’aquestes curses és que deixen marcades a foc algunes de les bases del funcionament dels equips d’alt rendiment que moltes empreses s’escarrassen a inculcar a base de formacions i hores de consultors als seus empleats.

  • Persecució d’un objectiu comú sobre el qual els membres de l’equip estan totalment compromesos
  • Relacions de solidaritat i confiança entre els integrants de l’equip
  • Necessitat d’una actitud positiva i proactiva
  • Els èxits i fracassos de l’equip sempre són més importants que els individuals
  • Utilització eficient de les habilitats o destreses de cada integrant
  • Focalització dels membres de l’equip en els resultats

Ara bé, el treball de cohesió i funcionament d’equip no té perquè limitar-se al dia de la cursa. A continuació et donem uns quants consells per tal d’utilitzar de forma intel·ligent aquests esdeveniments a la teva empresa.

Forma diversos equips. Sigues proactiu en la creació d’equips i possibilita que hi participin el màxim de persones de la teva empresa. No només hi han de participar els equips més consolidats i que practiquen més esport, impulsa equips diversos de persones de diferents departaments. El fet de participar junts ajudarà a que es relacionin i augmenti la seva cohesió. Si pots, crea un objectiu comú del conjunt d’equips.

Anivella el màxim la condició física dels equips. És un factor clau pel correcte desenvolupament de l’activitat. Intenta que tots els integrants de l’equip tinguin una condició física molt similar. Les diferències importants en la condició física acostumen a crear friccions en el desenvolupament de la prova i generen tensions, el resultat contrari que buscàvem.

Planteja-ho com un repte. Enfoca la preparació i desenvolupament de la prova com un repte conjunt per l’equip que comença molt abans del dia de la prova. No utilitzis la potència d’aquest esdeveniment només un dia, fes-lo servir com un projecte que duri un període de temps. Encoratja’ls, motiva’ls, i tingues interès per la seva preparació cap al repte.

Comunica la importància d’un objectiu col·lectiu. Remarca de forma repetida i incansable que el més important serà el resultat col·lectiu, que ningú tindrà èxit de forma individual si no hi ha èxit col·lectiu.

Dóna-li importància i transcendència. Entra l’objectiu fixat en els objectius col·lectius del treballador per aquest any i recompensa a l’equip en conjunt en cas de que s’aconsegueixi l’objectiu. Un sopar, un cap de setmana de lleure per l’equip, un dia o una tarda lliure, una menció en les comunicacions de l’empresa, un obsequi en reconeixement, una activitat especial, etc… Si t’ho pots permetre, ves a veure’ls el dia de la prova, no t’ho perdis!! aquest fet en si ja és un gran reconeixement.

Dóna recursos a l’equip per poder preparar el repte. En aquest punt hi trobem una de les eines de cohesió més potents. Fes que es puguin entrenar periòdicament de forma conjunta. Si pot ser cada setmana. Contracta un entrenador i proveeix-los d’un espai físic i temporal on es puguin entrenar. L’activitat física, conjunta i regular és un dels cohesionadors més potents que existeixen, això t’ho garantim!!  Si necessites assessorament en aquest aspecte no dubtis a contactar-nos.

Crea els símbols necessaris. Fes equipacions esportives, banderes, vinils pels cotxes d’assistència, etc… Proveeix als membres de l’equip de tots aquells símbols necessaris que els permetin identificar-se com un equip. Aquest fet augmentarà la seva identitat amb l’empresa.

Utilitza aquest repte com una eina per la generació d’hàbits de salut. La preparació d’una prova de llarga distància demana una preparació física, cuidar l’alimentació i descansar correctament. Fes servir aquest projecte per impulsar que els treballadors adquireixin hàbits de salut que a la llarga es traduiran amb més benestar i menys baixes laborals. Si necessites ajuda en aquest aspecte no dubtis a contactar-nos.

 

De tots aquests esdeveniments, el nostre preferit és l’Oncotrail. Aquesta prova disposa d’un format de treball en equip molt complert, s’organitza al voltant d’una causa solidària d’alt impacte al nostre país,  i es desenvolupa en uns dels paratges més espectaculars de Catalunya, la costa brava.

Anima’t, crea un equip i  moure’s!!!

 

Fotografia portada: Oncotrail (David Fajula)

Firma: Marc Pujol

Leave a Reply

Your email address will not be published.