Posa-li passió, energia i resiliència i res et podrà parar

Ho confesso, aquest article es va idear als Alps francesos durant una cursa de 120km i 7200 metres de desnivell positiu. Les curses de llarga distància en muntanya, com en les que hem participat el personal d’Amtté aquest setembre, si tenen alguna cosa, és que es disposa de molt temps per pensar.

Aquest article no pretén res més que compartir uns pensaments aflorats en moments especials.

En aquestes proves, a partir d’un cert numero de quilòmetres el cos funciona com un automatisme i és fàcil, i molts cops aconsellable, deixar volar els pensaments. Una cursa a peu de 120km és un repte majúscul per qualsevol ésser humà i un dels pensaments que aquest dia em van venir al cap va ser trobar resposta a la pregunta “Perquè ho fas això?”

Els pensaments en cursa molt sovint s’estructuren en forma de bucle, venen i van, s’amplifiquen i es dilueixen, s’organitzen i es desorganitzen, i sobretot es repeteixen infinitament.

Després de rumiar-hi una estona, vaig arribar a la conclusió que allò que fa que realitzis amb èxit (tenint en compte que el concepte d’èxit és diferent per cada persona)  una prova d’aquesta magnitud és el mateix que et fa tenir èxit en qualsevol projecte a la vida, tant en l’àmbit personal com en el laboral. Entre altres, hi ha 3 conceptes clau especialment imprescindibles: Passió, Energia i Resiliència.

Passió – és l’origen de tot. El motiu més important pel qual a un individu se li acudeix que pot fer una cursa de 120km. L’impuls de tot gran projecte laboral, personal o esportiu. La passió és una gasolina d’altíssim octanatge imprescindible per engegar i mantenir en funcionament qualsevol motor utilitzat per la consecució d’un projecte. Tampoc cal ser il·lusos, per saltar un gran obstacle primer cal comprovar que es disposa dels mitjans necessaris, però després et caldrà molt impuls, necessitaràs passió.

Energia – No n’hi ha prou amb desitjar-ho, amb voler-ho, hi hem de posar moviment i per això es necessari posar-hi energia. Pel nostre projecte potser caldrà formar-se, entrenar-se, adquirir habilitats, mobilitzar al nostre equip, planificar recursos, influir en els demés, sortir al carrer a vendre, etc… Sense moviment no hi ha resultats. Posa-hi moviment, dedica-hi energies. Amb desitjar-ho no n’hi ha prou. Per aconseguir algun objectiu cal convertir-se en el tipus de persona que és capaç d’assolir-lo, i això demana molt esforç.

Resiliència – Aquest concepte em va venir al cap en un moment complicat. La resiliència, un concepte molt de moda, és la capacitat per lluitar i superar situacions adverses. L’esgotament, la falta d’aliment i hidratació al km 60 combinats amb una pujada de 2000 metres de desnivell positiu em van fer passar uns moments difícils. Poques vegades les coses surten a la primera i les coses no sempre van bé. Sovint fracassem, sovint ens enfonsem. Aquests moments no tenen res de romàntic, són complicats i desagradables, però hi són i cal afrontar-los. Oblida els escenaris perfectes, allò que mostren les xarxes socials, ningú assoleix grans resultats sense passar moments difícils. Quan vinguin, que vindran, cal enfrontar-s’hi, persistir, potser canviar d’estratègia o de rumb.

El millor de tot és que aquests tres recursos no són cap fórmula màgica inabastable només apta per uns escollits, no s’han de d’adquirir ni comprar enlloc. No són a l’exterior,  els portem de sèrie tots els humans i els podem activar a voluntat.

Si ets capaç de trobar la passió, posar-hi l’energia, i afegir-hi alts nivells de resiliència, no ho dubtis, ningú et podrà parar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.