Moments eureka

És un dimecres qualsevol. Has aprofitat l’estona que tens abans de dinar per calçar-te les bambes, vestir-te d’esport i sortir a fer uns quilòmetres de trot tranquil per gaudir del sol d’un migdia de març.

Et trobes corrent còmode, resseguint un recorregut habitual. Et relaxes i deixes anar la ment.

I de cop…  EUREKA!!!!  sense avisar, sense saber d’on ha sortit t’apareix com per art de màgia una idea genial que et dona la solució a un problema de feina que et tenia dies capficat. Penses que és una idea boníssima, innovadora, i t’envaeix una sensació de satisfacció. Sense voler, se’t dibuixa un somriure a la cara, és un moment genial.

Aquesta situació t’ha passat alguna vegada? A mi em passa sovint. Tornant a casa em pregunto com és que m’apareixen més idees quan surto a córrer tranquil. Són els quilòmetres? És el cansament? Seran les endorfines?

Res de tot això. En el meu cas les millors idees apareixen quan surto a córrer, però a altra gent se’ls hi apareixen a la dutxa, passejant el gos, conduint, cuinant, etc.

El fet que apareguin més quantitat d’idees creatives en aquestes situacions succeeix degut a que el nostre cervell, per tenir revelacions i generar noves idees ho fa combinant conceptes emmagatzemats d’experiències i vivències anteriors. Per poder combinar aquestes idees o conceptes el cervell necessita relaxar-se, silenciar l’activitat conscient i més potent per poder atendre aquella activitat cerebral més subtil.

Així doncs, córrer uns quilòmetres sota el solet primaveral pot ser una activitat agradable que ens permeti relaxar la nostra ment i que afavorirà l’aparició de revelacions i noves idees, allò que en diem “moments Eureka”.

Segons els neurocientífics, abans de tenir una revelació disminueix l’activitat cerebral més habitual que tenim quan estem desperts, aquella activitat que existeix a la ment quan està enfocada i alerta, les anomenades ones beta. En aquests moments, aquestes ones beta són silenciades per poder escoltar aquelles altres ones més subtils.

Molt poc abans de la revelació, menys de dos segons abans,  apareix una activitat cerebral anomenada alfa a la part del cervell on es processa la informació que prové de la vista. Aquesta activitat alfa silencia el soroll provinent del processat d’aquesta informació visual.

En aquest moment és com si es fes un silenci al cervell per poder escoltar aquella activitat més lleu que connecta parts del cervell allunyades.

Com diu el biòleg Estanislao Bachrach, que explica de forma molt didàctica aquest procés en el seu llibre Àgilment,  és com si el cervell fos una orquestra simfònica i en aquests moments silenciéssim les trompetes per poder escoltar els instruments més fins.

Just abans de que, per art de màgia, se’ns aparegui la idea s’activa en el nostre cervell una activitat anomenada ones gamma. Aquesta activitat dispara un conjunt de neurones que comuniquen diverses regions del cervell forma molt ràpida connectant pensaments abans no relacionats i donant forma a una idea nova. I ja ho tenim, Eureka!!

Així doncs, si per potenciar l’aparició de noves idees necessitem d’entorns de relax o activitats on gaudim de forma còmode, cada cop és més habitual que les empreses més creatives d’avui en dia comencin a fomentar aquests espais, flexibilitzant horaris i activitats. No cal estranyar-se de veure sofàs, futbolins i taules de ping-pong a les oficines, o treballadors sortint a fer un passeig o uns quilòmetres de running. L’empresa, fomentant aquests espais ajudarà als seus treballadors a ser més creatius en la solució de problemes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.