Generosos amb l’esforç

Fa quatre dies que va finalitzar el Tour de France com sempre amb la final i intranscendent etapa als Champs-Élysées de París. Han estat 21 etapes que han portat al límit a 218 ciclistes de diferents equips i nacionalitats. Esport i espectacle d’alt nivell.

Pels que sóm aficionats al ciclisme, el Tour de France és com la champions del futbol. És una cita anual on es reuneixen els millors ciclistes del món. Pels que ho seguim des de casa, els comentaristes de teledeporte Carlos de Andrés i Pedro Delgado esdevenen, per uns dies, membres de la família que ens acompanyen els migdies, ja sigui amb la televisió o l’auricular posat a l’orella.

Durant les retransmissions de teledeporte, especialment en les etapes on els ciclistes transiten per carreteres de muntanya, és habitual sentir una expressió d’en Carlos de Andrés que em posa els pels de punta i em fa comprendre com ningú els valors d’aquest esport. La frase “generoso con el esfuerzo” la utilitza sempre referint-se a un ciclista que ha arribat a l’extenuació pels objectius de l’equip o per ajudar al seu líder. El funcionament en equip és imprescindible en les curses per etapes i es posa de manifest quan veus que els millors ciclistes del món, els líders, necessiten els seus equips per aconseguir resultats. Sense tenir un equip potent i cohesionat és impossible pujar al podi de París.

Per tant doncs, quan sona el “generoso con el esfuerzo” ressalten com mai valors d’equip que són imprescindibles no només en el terreny esportiu, també en el familiar i el laboral. Alguns d’ells són:

  • La solidaritat
  • L’alineació als objectius de l’equip
  • La humilitat
  • L’esforç per un bé comú
  • El sacrifici
  • L’empatia

Tots aquest valors apareixen amb les pulsacions a mil per hora i les cames saturades de lactat en un equip de 8 ciclistes després de més de 80 hores de competició.

Generosos amb l’esforç, quantes coses diu aquesta expressió.

Em posa la pell de gallina.

Gràcies a Le Tour de France, a Carlos de Andrés, Perico Delgado i el seu equip.

Gràcies per l’esforç.

 

Marc Pujol

Leave a Reply

Your email address will not be published.