Ets un jefe saludable?

Per aconseguir entorns laborals saludables és imprescindible tenir líders saludables. Els líders sempre són la clau en la definició de la cultura de l’empresa, també en els aspectes que afecten a la salut organitzacional i a la salut individual de les persones.

Aquesta afirmació inicial, que podríem dir que “és de calaix”, la constatem cada cop que ens desplacem a les empreses per ajudar-les en la incorporació d’hàbits de salut, tant en la salut organitzacional com en la salut individual dels treballadors.

Els líders saludables, moltes vegades es poden identificar a primer cop d’ull.

Els que cuiden la salut organitzacional els pots identificar de manera clara per la seva conducta o forma de comportar-se. Normalment són bons comunicadors, clars i transparents en el seu discurs. Es mostren molt compromesos amb la seva feina i amb la seva gent. Tenen una clara actitud col·laborativa, tant amb les persones de la seva empresa com amb les que hi anem de proveïdors. Tenen molt clar quins són els motius i objectius pels quals estem reunits i els posen de relleu en tot moment. Són capaços de fer sentir els proveïdors com si fossin de l’empresa, augmentant-ne així el seu compromís. Saben controlar i gestionar les seves emocions. No dubten a l’hora de ensenyar o transferir coneixements a qualsevol de les persones que hi ha al seu entorn. Tampoc tenen dificultats en mostrar les seves debilitats o errors, saben que el seu equip els ajuda a cobrir aquests buits.

Els que cuiden la salut individual de les seves persones també es poden identificar en el seu aspecte i en alguns casos per la seva indumentària. Són persones que es cuiden i que també es preocupen perquè els altres es cuidin. Tenen una actitud orientada a les altres persones, especialment cap als membres del seu equip. Són persones sense sobrepès, i en molts casos, sense ser uns super atletes, pots veure’ls-hi un bon to muscular. No hi veus ni olores mostres de consum de tabac ni alcohol. Mostren un bon nivell d’energia i entusiasme. No acostumen a fer servir la queixa i normalment estan de bon humor. Es mostren molt interessats i receptius a rebre consells o informació d’hàbits saludables, especialment en alimentació i activitat física. Valoren el descans adequat tant com la feina ben feta. A nivell d’indumentària en molts casos pots veure petits detalls com el rellotge esportiu, els aliments que mengen, o algun penjoll o braçalet que els delata.

Ajuda’ns a concretar més el perfil de líders saludables. Com els identifiques tu?