Disminuir l’absentisme per grip formant als empleats en gestió de l’estrès

Amb l’arribada del fred entrem en una època de l’any on és habitual agafar un refredat o la grip. Tant el refredat com la grip són les dues malalties infeccioses més comuns que es diferencien principalment perquè la grip, a diferència del refredat,  produeix episodis febrils, dolor muscular i cansament acusat. Ara bé, les dues malalties acostumen a provocar mucositat nasal, nas tapat, esternuts, cansament i mal de coll i de cap.

Els resultats d’un estudi de Cinfa Salut del 2015 afirmen que un 75% de la població espanyola pateix almenys una d’aquestes patologies a l’any.

Tot i que que aquestes molèsties no són greus, en molts casos, resulten tan intenses que acaben alterant la vida diària i repercutint a la vida laboral i social. Així doncs, en aquesta època de l’any és freqüent l’absentisme o una baixada en el rendiment laboral per motius de grip o refredat.

Entre les causes que més influeixen al desencadenament d’aquestes malalties trobem els canvis de temperatura, el contagi en l’entorn familiar i laboral, i tenir les defenses baixes. En aquest últim factor, tenir les defenses baixes, és on ens afecta l’estrès laboral i familiar.

Però, anem a veure on hi ha la relació entre l’estrès i tenir les defenses baixes. Per aconseguir-ho necessitem parlar sobre què és l’estrès i perquè serveix.

L’estrès és un mecanisme complex del nostre cos que ha permès a la nostra espècie, la humana, ser avui on som. Aquest mecanisme tremendament sofisticat activa i desactiva sistemes del nostre organisme de manera precisa, ràpida i efectiva per donar resposta a amenaces percebudes. Per exemple, si ens està a punt d’atropellar un autobús, ens persegueix un gos enrabiat o necessitem treballar durament per salvar un pic de feina, l’estrès és un sistema d’activació del nostre cos que ens ajudarà. Augmentarà el nostre ritme cardíac, la nostra respiració, i la nostra pressió arterial. Els nostres sentits s’aguditzaran i es volcarà glucosa al torrent circulatori per tal de portar gasolina a dojo als nostres músculs. Llavors estarem a punt per fer dues coses, enfrontar-nos a la situació o marxar a tota velocitat.

 

Com comentàvem en algun dels posts anteriors, aquest mecanisme especialment efectiu en algunes situacions puntuals agudes, quan es manifesta de manera continuada i crònica esdevé un mecanisme que es dedica a enfrontar-se contínuament a les urgències. Per tant, si vivim tot el dia com si ens perseguís algú o la nostra feina sempre consisteix en treballar dur per salvar puntes de feina el nostre cos mantindrà activat sempre el “mode emergència”. Experimentarem estrès crònic i direm que “estem estressats”.

El problema sorgeix quan per posar en marxa els sistemes d’emergència el nostre cos desactiva sistemes de funcionament a llarg termini com l’aparell digestiu, l’aparell reproductor o el sistema immunitari. Diguem que en una situació d’emergència el que és  important és que els nostres músculs, els nostres sentits i el nostre cervell puguin funcionar a ple rendiment i no que el sistema immunitari estigui a punt per si d’aquí dues setmanes tindrem un refredat.

Aquest és el motiu pel qual l’estrès crònic no deixa recuperar el sistema immunitari i les nostres defenses baixen. En aquesta situació som un blanc fàcil pels virus de la grip i el refredat.

Els científics que han estudiat els mecanismes de l’estrès afirmen que la millor manera de combatre’l és, primer de tot, saber com funciona. Per tant doncs formar als empleats en la gestió de l’estrès i les eines per combatre’l pot ser el primer pas per mantenir els seus sistemes immunitaris més en forma i disminuir l’absentisme per malalties com la grip i els refredats.

Així doncs des d’Amtté recomanem a les empreses a formar els seus empleats en la gestió de l’estrès. En millorarà el seu Rendiment, Salut i Benestar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.